Hvad er meningen? Pendulordenes (u)muligheder

Af Maja Mathiasen, retoriker

Dette blogindlæg tager godt og vel 3 minutter at læse. Det er ikke nogen genistreg, men du vil gøre dig selv en kæmpe bjørnetjeneste, hvis du ikke læser videre.

Sidder du og ryster på hovedet af mit sproglige klamphuggeri nu? Måske er du forvirret? Det skyldes højst sandsynligt min lemfældige brug af pendulord.

Kampen om betydningen

Begrebet pendulord opstod i begyndelsen af 90’erne, og det bruges om ord, som svinger mellem to modsatte betydninger. Typisk er det den yngre generation, som bruger ordenene i nye sammenhænge og dermed tillægger dem en ny betydning. Den nye betydning skurrer i ørerne på de ældre genrationer og opfattes direkte forkert. Og så har vi balladen.

Den nye betydning skurrer i ørerne på de ældre genrationer og opfattes direkte forkert. Og så har vi balladen.

Dansklærerne har fået skylden for, at det må være deres mangelfulde undervisning, som resulterer i de unges nyfortolkninger af det danske sprog. Og sprognævnet er blevet beskyldt for at være alt for “slap”, når det godkender flere betydninger af samme ord.

Ingen grund til bekymring

Det er fedt, at vi er så stolte af og glade for vores sprog, at pendulord kan give anledning til debatfora og ophidsede kommentarspor. Som gammel lingvist må jeg berolige de bekymrede: Sprog er en levende organisme, som konstant er i forandring og udvikling. Dem, der hører til den ældre generation i dag, brugte med sikkerhed også sproget anderledes end den ældre generation før dem. Dansk er ikke ved at blive ødelagt af slap sprogpolitik og mangelfuld undervisning. Dansk lever!

Et godt eksempel på et nyere pendulord er ordet syg. Oprindeligt beskriver adjektivet, at nogen/noget lider af en sygdom eller ikke er rask fysisk eller psykisk. I dag bliver ordet – af særligt yngre generationer – også brugt til at beskrive noget, som er sejt, fedt, vildt eller eksempelvis, at nogen er god til noget.

Pendulord i kommunikation

Brug dem med omhu. Lige så risikable de kan være, lige så sjove kan de måske være at lege med i din kommunikation.

Hvis din konverteringsrate er steget med 52%, og du beskriver den som steget “godt og vel 50%”, ville det være uheldigt, hvis nogen skulle opfatte det som kun 47%.

Det ville ligeledes være uheldigt, hvis du sælger et produkt, der fremmer XX, og du beskriver det som, at det får XX til at gå op ad bakke. Nogen kunne opfatte det som, at det dermed er besværligt at have med at gøre.

Quiz dig selv. Find ud af om du bruger den oprindelige eller nye betydning

En ting er sikkert, og det er, at pendulord skaber virak. Om det så skal forstås som hyldest eller ballade, må du selv afgøre.
Men hvis du også synes, at pendulord er sjove, så prøv at at quizze dig selv her. Find ud af om du bruger den oprindelige eller nye betydning.